Čo je CBG (kanabigerol) a čo robí tento kanabinoid?

Väčšina ľudí, ktorí poznajú konope, už určite niečo počuli o THC (tetrahydrokanabinol) a CBD (kanabidiol) a o ich účinkoch, ale vedeli ste, že v konope je veľa iných, podobných zlúčenín? Existuje menej známy kanabinoid, nazývaný cannabigerol (CBG), ktorý však nie je vždy prítomný vo väčšom množstve. Určite ale stojí za to, aby ste sa o ňom dozvedeli niečo viac a to z mnohých dôvodov.

Ako sa vyrába CBG (kanabigerol)?

Pretože je vo väčšine genetík konope CBG prítomný v nízkych hladinách (zvyčajne menej ako 1%), považuje sa za minoritný kanabinoid. Rastliny konope produkujú kyselinu kanabigerolovú (CBGA), predchodcu troch hlavných línií kanabinoidov: kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA), kyselina kanabidiolová (CBDA) a kyselina kanabichroménová (CBCA).

Špecifické enzýmy v rastline rozkladajú CBGA a smerujú ich k jednej z troch línií. Kyseliny sú vystavené ultrafialovému svetlu alebo teplu, a tak sa z nich stanú kanabinoidy, ktoré poznáme, THC a CBD. U väčšiny genetík konope sa CBGA okamžite prevedie na THCA alebo CBDA. Viac THC teda znamená menej CBG a CBD.

Aby šľachtitelia dosiahli z CBG čo najviac výhod, experimentujú s genetickou manipuláciou a krížením rastlín. Extrahovať vyššiu hladinu CBG z kvitnúcich rastlín je možné aj určením optimálnej doby extrakcie, približne šesť týždňov z osemtýždňového cyklu kvitnutia.

Potenciálne zdravotné výhody CBG

Vstavaný endokanabinoidný systém (ECS) ľudského tela pracuje na udržaní tela v stave homeostázy. Aj keď existujú konkrétne podrobnosti o tom, ako fungujú kanabinoidy, endokanabinoidný systém vo všeobecnosti plní rôzne funkcie špecifické pre každú oblasť tela. Napríklad v mieste poranenia môže ECS pomôcť regulovať imunitné bunky na obmedzenie zápalu.

Zistilo sa, že CBG účinkuje na špecifické fyziologické systémy a problémy a výsledky na lekárske použitie sú sľubné.

V očných štruktúrach prevládajú endokanabinoidné receptory a je zaujímavé, že CBG sa považuje za obzvlášť účinný pri liečbe glaukómu, pretože znižuje vnútroočný tlak. Je to silný vazodilatátor (rozširuje cievy) a má neuroprotektívne účinky. Pri istom výskume sa zistilo, že CBG je účinný pri znižovaní zápalu charakteristického pre zápalové ochorenie čriev.

V nedávnej štúdii z roku 2015 sa ukázalo, že CBG chráni neuróny u myší s Huntingtonovou chorobou, ktorá sa vyznačuje degeneráciou nervových buniek v mozgu.

CBG prejavuje obrovské možnosti ako bojovník proti rakovine. Konkrétne sa ukázalo, že CBG blokuje receptory, ktoré spôsobujú rast rakovinových buniek. V jednej z týchto štúdií sa ukázalo, že inhibuje rast buniek kolorektálneho karcinómu a tým spomaľuje rast rakoviny hrubého čreva (najviac sa vyskytujúci typ rakoviny na Slovensku u mužov).

CBG inhiboval nádory a chemicky vyvolanú karcinogenézu hrubého čreva, čo ukazuje, že existuje veľmi zaujímavá možnosť liečby rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Európskym výskumom sa zistilo, že CBG je účinné antibakteriálne činidlo, najmä proti mikrobiálnym kmeňom Staphylococcus aureus (MRSA). CBG taktiež môže predstavovať budúci nástroj na prevenciu porúch dysfunkcie močového mechúra.

Vedci sú týmito počiatočnými výsledkami CBG nadšení a pripravujú nové výskumy so samotným CBG alebo s CBG v kombinácii s inými kanabinoidmi a terapiami na liečbu viacerých chorôb. Keďže CBG nie je psychotropný, má sľubné široké spektrum potenciálnych aplikácií nielen na vyššie uvedené problémy, ale aj ako analgetikum, terapia psoriázy a ako antidepresívum.