Čo je CBN (kanabinol) a aké sú výhody tohto kanabinoidu?

Ak užívate konope, pravdepodobne ste už počuli o jeho dvoch najpopulárnejších kanabinoidoch, THC a CBD. Nie sú to však jediné kanabinoidy, ktoré rastlina produkuje. Rastlina produkuje aj iné kanabinoidy, ktoré su však už v menšom zastúpení, napríklad CBN (kanabinol).

Tieto liečivé zlúčeniny, jedinečné iba pre konope, sa môžu navzájom veľmi líšiť, pokiaľ ide o ich účinky a liečivé výhody. Ak teda chcete vedieť, ako na vás bude mať vaše konope vplyv, mali by ste niečo vedieť o rôznych tipoch kanabinoidov.

Poďme sa teda s CBN zoznámiť trochu lepšie

Aké sú potenciálne výhody CBN (kanabinol)?

CBN je netoxická zlúčenina, ktorá je známa ako kanabinoid, ktorý vzniká pri starnutí THC. Z tohto dôvodu je zvyčajne prítomný vo vyššom množstve v staršom konope.

Na základe výskumov existuje mnoho výhod, ktoré CBN ponúka. Nezabúdajte však, že súčasný výskum CBN je obmedzený. Je len veľmi málo štúdií, ktoré dokazujú jeho účinky na ľudský organizmus.

Antibakteriálne účinky

Štúdie o CBN zistili, že môže ísť o silné antibakteriálne činidlo. V laboratórnych podmienkach bol CBN testovaný na kmeňoch baktérií MRSA, ktoré sú rezistentné na tradičné antibiotiká. Vedci zistili, že CBN je účinným antibakteriálnym prostriedkom proti týmto rezistentným kmeňom. Možno v budúcnosti uvidíme, ako sa CBN bude používať na boj proti bakteriálnym infekciám, ktoré naše bežné antibiotiká nedokážu liečiť.

Neuroprotektant

V jednej štúdii vedci použili CBN ako liečbu ALS a zistili, že CNB je schopný oddialiť nástup ochorenia. Aj keď je potrebné vykonať štúdie na ľuďoch, naznačuje to, že CBN môže byť účinným nástrojom v boji proti ALS a iným neurodegeneratívnym chorobám.

Stimulácia chuti do jedla

Pretože niektorí sa vyhýbajú THC (ďalší dobre známy stimulant chuti do jedla) kvôli svojim opojným účinkom, mohol by CBN potenciálne ponúknuť alternatívu pre tých, ktorí majú problémy s chuťou do jedla.

Glaukóm

CBN môže byť užitočný aj pre ľudí trpiacich glaukómom. Jedna štúdia zistila, že CBN (rovnako ako THC) znižuje vnútroočný tlak – najväčší rizikový faktor pre glaukóm. Výskum je však stále v počiatočných štádiách a nepreukázalo sa, že CBN je lepší ako iné lieky na glaukóm. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či by kanabinoidy mohli účinne nahradiť akúkoľvek tradičnú liečbu glaukómu.

Protizápalové

CBN môže byť tiež silným protizápalovým činidlom schopným pomôcť ľuďom s reumatoidnou artritídou. Aj keď je potrebné vykonať ďalšie výskumy, CBN predstavuje potenciálnu pomoc pre ľudí trpiacich týmto oslabujúcim stavom.

Známe nepravdivé predstavy o CBN

Ak ste už o CBN čítali predtým, možno vás prekvapí, že ste v zozname vyššie uvedených lekárskych výhod nevideli „nespavosť“. O CBN sa často hovorí ako o super sedatíve, ale nie je to tak celkom pravda.

Aj keď zatiaľ nebol vykonaný významný výskum sedatívnych účinkov CBN (alebo ich nedostatku), jedna štúdia zameraná na ľudí skúmala túto otázku už v 70. rokoch. Aj keď bola štúdia malá, žiadny z respondentov neuviedol, že by po použití CBN pociťoval únavu.

Prečo teda každý hovorí, že je to sedatívum?

Inými slovami, staršie konope s vysokým obsahom CBN má vysoké sedatívne terpény. Práve terpény môžu za tieto sedatívne účinky.

Ľudia si všimli, že staršie konope (ktoré má vysoký obsah CBN) ich robí ospalými a teda predpokladali, že to musí byť práve účinkom CBN. Je možné aj to, že kombinácia CBN a THC je to, čo skutočne spôsobuje sedatívny účinok.

V tej istej štúdii, v ktorej sa zistilo, že CBN nespôsobuje ospalosť subjektov, testovali vedci samotný CBN, CBN s THC a samotný THC. Zatiaľ čo THC sám produkoval ospalosť, kombinácia týchto dvoch látok spôsobovala ešte vyššiu úroveň ospalosti. Tí, ktorí užívajú kanabis s vysokým obsahom CBN, ktorý obsahuje aj THC, zaznamenávajú synergické účinky a preto usúdili, že sedatívny účinok možno pripísať samotnému CBN.

Čistý CBN nie je nijako zvlášť sedatívny. Ale zvyčajne sa vyskytuje v staršom (vyzretom) konope, v ktorom sa monoterpenoidy odparili a zanechali sedatívnejšie okysličené seskvi-terpenoidy. Toto zodpovedá za nezrovnalosti, či je CBN sedatívne.

Inými slovami, staršie konope s vysokým obsahom CBN má vysoké sedatívne terpény (ďalšie aktívne chemikálie v rastline). Tieto terpény zodpovedajú za sedatívne účinky.

Aj keď CBN nemusí byť sám o sebe sedatívny, možno budete môcť využiť jeho synergické účinky s THC a získať tak účinky vyvolávajúce spánok, ktoré hľadáte.

Ďalšou mylnou predstavou o CBN je, že výrobky s vysokým obsahom CBN sú nepsychotropné. Aj keď samotný CBN nie je opojný, môže skutočne zvýšiť euforické účinky THC. Ak chcete využiť výhody CBN bez psychotropného stavu, uistite sa, že používate produkty, ktoré neobsahujú veľa THC.

Ako nájsť produkty z kanabisu CBN (kanabinol)

Aj keď CBN nie je v čerstvom alebo liečebnom konope obzvlášť hojne, často ho nájdeme v staršom konope, najmä v konope, ktoré bolo vystavené veľkému množstvu kyslíka. CBN sa v skutočnosti vytvára z THC, keď je oxidovaný (časom vystavený kyslíku).

Ponechanie kanabisu na čerstvom vzduchu však nemusí byť najefektívnejším spôsobom, ako získať CBN. Značky začínajú ponúkať produkty s izolovaným CBN, zvyčajne vo forme tinktúr alebo jedlých produktov. Tieto produkty CBN sú skvelým spôsobom, ako kanabinoid vyskúšať sami a zistiť, či je pre vás užitočný.

U nás ho máte v kombinácii s terpénmi pre mierne sedatívny účinok.